Hadegaven til chefen

Ledelse: Ny dansk managementbog, som ingen chef vil prale af at have fået af sine medarbejdere.

 

Anmeldelse

Lige efter at albansk-indiske Mother Teresa havde fået Nobels fredspris blev hun inviteret til en stor, international industrikonference.

Alle var der: Samfundets støtter, industrimagnaterne, finansfyrsterne; alle som havde magt og indflydelse i samfudet.

Den lille kvinde gik på talerstolen og stillede spørgsmålet: »Kender I jeres medarbejdere?«.

Der var helt stille i salen.

Mother Teresa tog sig god tid, før hun stillede det næste spørgsmål: »Er I glade for jeres medarbejdere?«

Derefter gik hun ned fra talerstolen og overlod den betydningsfulde forsamling til sig selv. Da brød uroen virkelig løs i salen.

Sådan skriver den danske personalekonsulent cand. merc. Birte Osholm i en anekdote (der ikke blivere nærmere uddybet) i en bemærkelsesværdig lille ny bog »Management by love«, som har potentiale til at blive årets hadegave til upopulære chefer, der kun viser menneskelighed den gang om året, hvor de taler om »virksomhedens vigtigste råstof«.

Respekt og kærlighed

Bogtitlen - og anekdoten her - antyder, at det er en lille let julespøg, men nærlæsning gør læseren alvorligt i tvivl. Birte Osholm, der arbejder for Statoil, er medlem af ugebrevet Mandag Morgens såkaldte Kompetenceråd, i Handelshøjskolens netværksgruppe om Corporate Universities og fhv. bestyrelsesmedlem i Den danske Forening af Erhvervskvinder, og således har en absolut seriøs baggrund, angriber nemlig dårlige chefer på en overraskende måde.

Hendes budskab om at de får mere ud af deres virksomheder, hvis de behandler medarbejderne med respekt, ja, ligefrem kærlighed, er pakket køligt og sagligt-akademisk ind på samme måde som de fleste andre af de kilometervis af managementbøger af meget vekslende kvalitet, som mange chefer abonnerer på som sovepiller.

Birte Osholm stjæler med arme og ben fra diverse managementguruer som især Peter Senge, Tom Peters og de danske kaospiloter, og blander også lidt psykologi (Erich Fromm), religion og filosofi ind i den i øvrigt helt igennem sympatiske sag. Hvis det er en parodi, er det vanvittigt godt gennemført. Hvis det er alvorligt ment, må man nok være mere skeptisk, for læser chefer, der bevidst eller ubevidst bruger modsætnings-teorien, management-by-fear, overhovedet bøger?

Måske skal man sige, at hvis de kun skal læse en bog i livet, kunne det være denne? Men en chef, der måtte få bogen som gave, bør nok overveje, om det er noget at prale af...

Birte Osholm: Management by love, Aschehoug, 135 sider, 199 kr.

 

MANDAG 22.10.2001, 3 Sektion, ERHVERV    , side 7, Forfatter(e): Eigil Evert